Meer dan 800 Music On CD titels

Al enkele jaren werken wij met trots aan het project Music On CD, een initiatief van Bertus Distributie B.V. in samenwerking met o.a. Sony Music en Universal Music Group. Na de succesvolle herintroductie van vinyl werd de compact disc nieuw leven ingeblazen. De échte audioliefhebbers vinden de geluidskwaliteit van streamingdiensten als Spotify te mager. Het verschil is dat streamingdiensten ‘samengeperste’ bestanden (gecomprimeerd) leveren die minder groot zijn en ze dus sneller naar je computer of telefoon te transporteren zijn. De subtiele details ontbreken in het geluid. Daarbij mist de echte liefhebber de boekjes om door te bladeren met informatie, teksten of bijvoorbeeld het libretto van opera’s.

Oud wordt nieuw

Door de digitale revolutie in de muziekindustrie is veel artwork van CD’s verloren gegaan. De opmaakbestanden bestaan simpelweg niet meer. Wij, Hellenique, hebben destijds de opdracht gekregen om de beste oude CD’s opnieuw te digitaliseren zodat er weer nieuwe CD’s van gemaakt kunnen worden. Een super leuke opdracht waarbij veel expertise op het gebied van Photoshop en fotoretouche komt kijken.

Werkwijze

Uit de privé-collectie van audioliefhebbers ontvangen wij met grote regelmaat een CD met daarbij de notitie er heel erg voorzichtig mee om te gaan. De onderdelen van deze CD (booklet, inlay en label) worden door ons stuk-voor-stuk gescand op een professionele, hoge resolutie flatbed scanner van Epson. Door de speciale scantechniek, die wij hebben geleerd van Ardon Toonstra (Scanmail), worden alle “rasterpuntjes” die in het drukwerk zitten voor een groot gedeelte direct gefilterd.

Beeldbewerking

De hoge resolutie scans worden daarna bewerkt in Adobe Photoshop. Zo worden eventuele beschadigingen weggewerkt middels fotoretouche. Een tijdrovend en nauwkeurig werk omdat het originele karakter van de oorspronkelijke CD moet worden gewaarborgd. Daarnaast worden ook legal lines en “oude” logo’s weggehaald en vervangen door actuele legal lines en logo’s.

Opmaakbestanden

Nadat alle onderdelen “schoon” zijn worden alle onderdelen van de nieuwe CD opnieuw opgemaakt. (Song)teksten worden opnieuw gezet en de juiste informatie verwerkt in onze DTP-studio. De opdrachtgever ontvangt daarna van ons een digitale proef. Nadat de proef is goedgekeurd worden er certified PDF-bestanden en digitale kleurproeven gemaakt. Na de technische controle leveren wij de bestanden aan bij de producent van de CD’s.

Meer dan 800 titels!

Inmiddels zijn er vele “nieuwe” CD-titels uitgebracht, die via het distributie netwerk van Bertus, hun weg hebben gevonden naar audioliefhebbers in heel Europa. Daar zijn we eigenlijk heel erg trots op! Benieuwd naar de collectie van Music on CD? Kijk eens op de website: www.musiconcd.eu